Amplasată pe o stradă flancată pe o parte de blocuri moderniste din anii 60, iar pe cealaltă parte de un ţesut urban format din case, în general de dimensiuni mici şi medii, construcţia propune să facă această trecere printr-un volum divizat în două, acoperit cu şarpante, facilitând astfel o integrare naturaă în sit.
Imobilul adăpostind o firmă care se ocupă cu comercializarea de produse ce ţin de supraveghere, alarmare, etc. şi având în incintă un trafic important, am rezolvat parcarea la nivelul parterului, ca fiind cea mai facilă, având în vedere că şi strada Matei Voievod este extrem de aglomarată, iar accesul în construcţie se face printr-un hol de mici dimensiuni, conţinând recepţie, lift şi scară.
Tot pentru flexibilitate şi uşurarea circulaţiei în interior, construcţia are o singură travee, cu o deschidere de crica 9m. Ca material de finisaj, am folosit cărămida într-un sistem de pereţi venţilati, iar aceasta stând pe console de oţel galvanizat, prinsă de pereţii interiori subţiri din beton armat.
Faţadele sunt divizate de goluri de lungimi diferite, aşezate oarecum omogen, în care domină totuşi plinul. Calcanul a fost tratat ca o faţadă, cu acordul vecinilor, fiind finisat tot cu cărămidă, perforat de fante aşezate şi ele |
omogen cu sticlă sablată.
Cele două volume de care vorbeam se întâlnesc în zona unei terase exterioare la etajul trei, ce este destinată recreerii celor care lucrează în clădire.
La etajul patru se află un apartament, a cărui şarpantă rămâne vizibilă cu grinzi din lemn stratificat, fapt ce se intamplă şi cu spaţiile de birouri din spatele imobilului.
Subsolul care are, pe lângă spaţiile tehnice, un showroom generos ce dă spre o curte de lumină cu geamuri de sus până jos, ce contribuie la creşterea calităţii spaţiului.
Din punct de vedere structural având în vedere ca pe partea cu calcanul am reuşit să creeăm o zonă cu rigiditate mare, generată de diafragmele, atât din zona calcanului, cât şi perpendiculare pe acestea (cele de la lift, scara) am reuşit ca în zona celeilalte faţade lungi să avem nişte stâlpi metalici cu un diametru redus de 25cm, dimensionaţi numai gravitaţional. Soluţia cu dală groasă fără grinzi ne-a ajutat în rezolvarea sistemului de climatizare fără să mărim înălţimea nivelurilor.
Tot pentru integrarea cât mai firească în sit, culoarea cărămizii este un bej deschis, care rezonează destul de bine cu tencuielile caselor din zonă, iar ferestrele alungite, “moderniste” consonează cu arhitectura blocurilor de peste drum. |