House on Miroslavei street

description
The three level construction from Miroslavei Street exploits honorably the relatively unfriendly terms of a narrow lot, developed rather lenghtwise. Retreating regulamentarly on the east side, the only possibility was to create a building along the property with a blind wall on the opposite side and reasonable openings on the narrow facades. The reason/motive for the central void, developed on three levels, appears here not only as a mere aesthetical habit of the architect, but as a suitable solution to the problem of adequate illumination of a home. The stairs and their afferent/corresponding space, perimetrally iluminated and descending from a glass ceiling, are the real core around which the way of life of the house unfolds. On the ground floor, it marks the entrance and introduces the dining room with direct link to the kitchen and open (opened) towards the terrace. On the next levels, the space separates discreetly, but firmly, the two expressions of housing: the daytime areas, in all of their forms ( for example a biliard saloon at the second floor) and the sleeping areas. Adjacent to the stairs, on the one hand, and the ample glazed facade on the east , on the other hand, at the last level there is a walkway, that connects the tqo different areas. The composition of the facades is different based on their exposure towards the exterior, but remains coherent through the elementary, minimalist language of the rectangular niches of adequate proportions of interior spaciality, carved in a plastered white solid. No other finishing element disturbes the refinement of the full/hollow ratio, well adapted to contemporary aesthetics. The organic texture is found in the interior in the composition of the flooring, the false ceiling and the stairs.
project details
project title: private residence on Miroslavei street , Bucharest
location: Bucharest
main author: arch. Radu Teacă
collaborators: arch. Peter Marx, arch. Tiberiu Nica
structure: eng. Radu Modreanu
gross area: 375mp
year of design: 2001
year of completion: 2009
photo credit: arch. Peter Marx