Unul din obiectivele în ceea ce priveşte Pavilionul României la Expoziţia Mondială 2015 “Hrănirea planetei, energie pentru viaţa” Milano, Italia, este ca acest pavilion să fie una din soluţiile convieţuirii între tehnologia mileniului trei şi a unui tip de viaţă urbană cu natura şi grădină, încă atât de prezenţe în civilizaţia românească. Această armonie între natura şi tehnologiile non invazive ar putea pune România într-o poziţie foarte importantă în scena agriculturii europene cu valenţe bio din ce în ce mai apreciată şi căutată în ziua de azi în detrimentul celei intensive bazată pe cantitate. Credem că ar putea fi o cale de urmat în ceea ce priveşte viitorul traseu al agriculturii româneşti.
Am urmărit ca pavilionul să reprezinte oarecum fidel situaţia şi poziţia actuală a României, ceea ce ne-a dus la o imagine ce implică cumpătare, modestie şi echilibru, factori pereni de altfel şi în arhitectura tradiţională.
Primul element cu care vizitatorul intră în contact, la intrarea în pavilion, este apa, ce inundă un iaz ecologic care reprezintă ca element natural prezenţa Deltei Dunării, cadru natural unic în Europa şi definitoriu pentru peisajul geografic românesc. Această oglindă de apă are şi rolul de a crea o detenţă între spaţiul public propriu-zis şi accesul în pavilion care în felul acesta se face gradat şi pregăteşte vizitatorul în intrarea lui spre altă lume. Pe lângă acestea, apa îşi păstrează şi simbolul ei purificator, că o propensiune spre o lume mai bună la care aspiră România de astăzi. Accesul principal se face din bulevardul Decumanus pe o pasarelă din lemn de tec rezistent la apă, care deserveşte şi ca zonă de aşteptare. În zona de acces, planul parietal al parterului este continuat de nişte lamele verticale care flanchează pasarela de intrare şi sugerează forma unui nai, element atât de adânc înrădăcinat în cultura românească.
Odată intraţi la nivelul parterului, constituit ca un volum neutru în care lumina e filtrată de nişte lamele din lemn stratificat având şi rol structural, oaspeţii vor intra în contact cu un spaţiu aidoma unui black box (deşi este alb) care adăposteşte tehnologii versatile cum ar fi display-urile cu LED ce plachează pereţii interiori ai parterului unde poţi vedea şi auzi, prin interacţiune, peisaje, obiceiuri, tradiţii şi date despre România.
Un element important ar fi sala multifuncţională care este şi ea |
flancată de panouri LED ce se pot sincroniza evenimentelor ce vor avea loc aici.
Sala poate să funcţioneze închisă ca un spaţiu pentru conferinţe şi evenimente sau deschisă (parţial sau total) şi astfel să participe la zona de expunere propriu-zisă. De asemenea zonele adiacente sălii multifuncţionale pot fi diferenţiate prin tematici specifice: biodiversitatea cu zonă comercială adiacentă, cultura mare şi energia verde, fructele şi legumicultura, cultura şi tradiţie terminând cu arta gastronomică şi expoziţia aferentă de produse alimentare, iar fluxul de vizitare este gândit astfel încât să fie corelate imaginile afişate pe panourile LED şi cu zonele parcurse.
După ce este parcurs parterul şi vizitatorul este oarecum pus în temă cu aspectele esenţiale ce alcătuiesc profilul ţării noastre, el poate accede la etaj printr-un ascensor sau prin scările exterioare ce flanchează pavilionul pe laturile scurte.
La etaj se află restaurantul având înfăţişarea unei locuinţe tradiţionale interpretată într-o cheie contemporană, dar care şi-a propus să păstreze elemente perene din arhitectura populară: acoperişul din stuf, îmbinările bârnelor alternând cu fâşii de sticlă din care sunt alcătuiţi pereţii şi cel mai important aspect fiind prezenţa prispei sugerată de acoperişul care adăposteşte generos zonele perimetrale ale construcţiei. În ceea ce priveşte interiorul am avut în vedere un design de inspiraţie populară care se regăseşte şi în scara uşor subdimensionată a scaunelor şi a meselor.
Este foarte important de menţionat că restaurantul se află amplasat în mijlocul unei grădini de zarzavaturi unde vor fi plantate soiuri autohtone care au calităţi din ce în ce mai apreciate pe piaţa europeană.
Structura casei este alcătuită din bârne alternate cu fâşii de sticlă care astfel deschid perspective către curte, armonizând relaţia interior-exterior.
Perimetral grădinii va fi plantat un cordon de grâu de 50cm grosime care va fi cultivat alternativ (pe vârste diferite) că el să nu depăşească perioada de maturitate pe durata expoziţiei reprezentând un simbol pentru ceea ce înseamnă hrană sau agricultura în general.
Etajul are privilegiul de a fi fi vizitat direct de către cei care au mai trecut prin pavilion ceea ce face posibilă funcţionarea restaurantului într-un regim autonom.
Credem că ţara noastră se poate dezvolta în armonie şi chiar intimitate cu valorile şi obiceiurile tradiţionale.
|