locuinţe pe Intr. Cretei

descriere
Perioada 1993-1996, în care a fost conceput şi realizat proiectul, este o etapă încă apropiată de modernismul târziu al articulaţiilor curbe şi colţurilor vitrate dezvoltate pe două niveluri, de care arhitectul se va detaşa ulterior. Amplasat pe un teren de doar 215 metri pătraţi, imobilul este nevoit să se conformeze retragerilor impuse şi dezvoltă pe verticală, prin suprapunere, cele două apartamente cerute prin temă. Astfel, iniţial, unul din apartamente ocupa primele două niveluri, iar celălalt – aparţinând unei familii diferite -, etajele doi şi trei, ulterior ambele trecând în proprietatea unui singur beneficiar. Golurile necesare unei iluminări adecvate locuirii sunt expuse într-o compoziţie pliată pe cele două faţade accesibile – cea principală, spre Intrarea Cretei şi cealaltă, laterală. Accesul se face separat dinspre aceste două laturi şi fiecare are un grad diferit de intimitate: cel apropiat străzii se face perpendicular pe aceasta, în lungul construcţiei, iar celălalt creează o concavitate retrasă faţă de planul faţadei laterale, asemenea mecanismelor tradiţionale de mediere între exterior/public şi interior/privat. Peretele semicircular care participă la acest aparat de intrare adăposteşte înăuntru spaţiul bucătăriei, echipat cu elemente de mobilier comandat în Italia. Livingul învecinat urcă parţial pe două etaje, fiind închis la exterior printr-o structură amplu vitrată. În partea retrasă spre spatele lotului sunt amplasate dormitoarele, iluminate punctual. Celălalt apartament se dezvoltă similar ca dispunere a încăperilor în funcţie de destinaţia lor – spre stradă bucătăria, diningul şi zona de zi, care beneficiază şi de un balcon curb, iar camerele de dormit sunt situate în zona cu caracter maxim de intimitate.
fișa proiectului
titlul proiectului: locuinţe pe Intr. Cretei, Bucureşti
localitate: Bucureşti
autor principal: arh. Radu Teacă
colaboratori: arh. Remus Hârşan, arh. Dragoş Perju
structuri: ing. Ştefan Crăciun
anul proiectării: 1993
anul finalizării: 1996
foto: Radu Teacă