Clădire de birouri pe strada Eşarfei

descriere
Un imobil de birouri de dimensiuni reduse, cu suprafaţa desfăşurată, incluzând demisol şi subsol, de 1300mp, din cauza nivelului ridicat al apelor freatice am redus suprafaţa subsolului apelând la o soluţie cu jumătăţi de niveluri. Având în vedere suprafeţele relativ mici ale imobilului, mai ales cele destinate birourilor şi depozitului unde este necesară flexibilitatea spaţiilor, am decis să eliminăm elementele verticale de susţinere (stâlpii), construcţia fiind suspendată atât pe partea din faţă cât şi pe partea din spate de un nucleu central, unde se afla circulaţiile şi grupurile sanitare din beton armat cu armatura rigidă. Cele două părţi aflate în consolă sunt concepute ca nişte grinzi uriaşe cu triangulaţii printre care am înserat ferestrele având toate aceeaşi dimensiune, 1mx1m, protejate de un fel de oblon, din acelaşi material cu faţada – eternit perforat. Din punct de vedere plastic volumul este conceput aidoma unui cristal, cu mai multe faţete, un cristal ce stă imponderabil ajutat de structura deschisă mai sus. Un aspect benefic este şi faptul că imobilul poate fi perceput uşor din bulevardul Mihai Bravu, având în vedere că se învecinează cu incinta generoasă a unei biserici de mici dimensiuni, cu o curte care se deschide către construcţia noastră. Având în vedere că firma care îşi desfăşoară activitatea aici comercializează produse ce ţin de securitate, camere video, senzori de prezenţă şi de fum, centrale de alarmare, etc. ne-am dorit ca şi aspectul construcţiei să consoneze cu natura produselor. Anvelopa este una bine termoizolată, cu geamurile de tip tripan, protejate şi ele de obloanele menţionate mai devreme. Pe lângă aspectul acesta,.clădirea mai este dotată şi cu nişte panouri solare care să acopere necesarul de căldură pentru apa menajeră.. În cazul spaţiului interior soluţia cu jumătăţi de nivel creează fluiditate, nivelurile comunicând între ele prin rampe mici şi uşor accesibile, transparente (fără contratrepte) care amplifică această senzaţie.
fișa proiectului
titlul proiectului: clădire de birouri pe strada Eşarfei
an: 2014
autor: arh. Radu Teacă
colaboratori: arh. Eneth-Ágota Koszti, arh. Alex Pintea, arh.Pietro Dorissa, arh. Ştefan Farmazon, arh. Beniamin Grăjdeanu
structuri: ing. Cristian Năstase - Concept Structure
suprafaţa: 1300 mp