Office building on Eşasrfei street

description
A small office building with gross built area of 1300 sq m, including the semi-basement and the basement, that made us reduce the area of the basement resorting to a solution of half-levels, due to high levels of groundwater. Considering the relatively small surfaces of the building, especially the ones for offices and the deposit area, where flexibility of the spaces is needed, we decided to eliminate the supporting vertical elements (columns), the construction being suspended, both on the front and the back side, by a central core from rigid, reinforced concrete, sheltering the vertical flow and the restrooms. The two suspended parts are designed as huge beams with triangulations, placing the same size, 1meter by 1meter windows between them, protected by a sort of a shutter made from the same material as the facade finishes, perforated Eternit boards. The architectural language of the volume is conceived like a multifaceted crystal , that stands imponderable helped by the open structure from above. A beneficial aspect is that the building can be easily seen from the Mihai Bravu boulevard, considering that is bordered by the generous enclosure of a small church with a courtyard that opens towards our edifice. Since the company that operates here deals with products related to security, video cameras, smoke detectors, fire alarms, we wanted the appearance of the building to be in consonance with the nature of the products. The buildings casing is ventilated, well isolated, with triple glazed windows, also protected by the perforated shutters mentioned earlier. Besides this aspect, the building is equipped with solar panels that can cover the necessary heat requirements for domestic water. Inside the half-level solution creates fluency, the levels communicating with each other through small and easily accessible ramps, transparent (without counter-steps) which amplify this feeling.
project details
project title: Office building on E;arfei street
year: 2014
author: arch. Radu Teacă
collaborators: arch. Eneth-Ágota Koszti, arch. Alex Pintea, arch. Pietro Dorissa, arch. Ştefan Farmazon, arch. Beniamin Grăjdeanu, arch. Corina Nicola, arch. Andrei Teacă
structure: eng. Cristian Năstase - Concept Structure
gross built area: 1300 sqm