House in Tulcea

description
The project benefits of a spectacular site, located near the city boarder and the top of a hill, having also a swamp that will become an extension of the Danube Delta. The landscape includes the city of Tulcea, which ensures a fantastic panoramic view. The daytime areas, which have been functionally divided, are expanding in several different spaces, such as the dining room, the living room, the office space and the guest room. These areas open up like camera lenses towards the city and the main natural element of the area – the water! In the semi-basement you can locate the bedrooms, the utility area and the wine cellar, their pairing was evolved from the argument of individuality, the “public” area being separated from the rest. Each piece/module is independent and detached from one another by a glazed staircase that follows the sites slope. The boys bedroom is also separated from the rest of the modules, having the office space on top of it. Since the main view point is located on the Northern side and the South is at the back of our building, we had to introduce several skylights to be able to introduce natural light inside the building. Having the back slope of the roof a perfect base for the solar panels, we also placed several items on the central modules. As a result of the special silhouette of the site and to facilitate the access, we designed the main entrance at the base of the hill with an approximately 30 m long underground access, towards an elevator that arrives at the houses ground level to the office area. Taking advantage of the more intimate backyard, we placed a private pool and a deck area with a small garden. The houses envelope is designed to be ventilated, the facade is covered with Eternit panels, several layers of rock mineral wool and a best quality triple layer window system, which will provide the building the quality of a passive house. Furthermore in the idea of energy saving, the house will have 6 wells using geothermal energy by heat pumps.
project details
project title: house in Tulcea
location: Tulcea
project type: in progress
author: arch. Radu Teacă
collaborators: arch. Alex Pintea, arch. Eneth-Ágota Koszti, arch. Péter Marx, arch. Otilia Călin, arch. Andrada Tarau, arch. Pietro Dorissa, arch. Stefan Farmazon
structure: eng. Cristian Năstase - Concept Structure
year of design: 2013
year of completion:
built area: approximately 490mp
gross built area: approximately 800mp
used area: approximately 640mp